Annons

Annons

Växtbaserat kvargbröd

kvargbrod_alpro

I morse bullade jag och Vego-Mattias upp en sjuhelskottas frukostbuffé tillsammans med Alpro. Jag bjöd på de här bröden tillsammans med tre olika smaksättningar av spreads som baserats på Alpros nya kvargprodukt GoOn. Smaksättningarna var ramslök, rostade valnötter/rosmarin samt jordgubb/basilika/svartpeppar. Mattias serverade sprakande solskenssmoothies och spirande gröna kokoscupcakes med limecurd.

Annons

Dessutom fick jag i uppgift att berätta om min växtbaserade historia på eventet. David Kihlberg från Naturskyddsföreningen tog med oss på en svindlande inblick i miljöstatistik och jag tror att vi alla studsade iväg fyllda med vegopepp. Under hashtagen #myplantbasedstory kommer Alpro driva en 21-dagarsutmaning där de uppmanar till att göra små förändringar till att ställa om till en mer växtbaserad vardag. Det sägs nämligen att det tar just 21 dagar att bryta en vana. Sant eller ej men kanske värt ett försök om det är något man vill ändra på i livet. Är ni med?

Annons

___

Växtbaserat kvargbröd | 2 limpor
6 dl dinkelmjöl
5 dl grovt rågmjöl
2 dl kruskakli
2 dl havrekross
3 msk chiafrö
2 msk bikarbonat
½ msk salt
400 g Alpro Go On
6 dl vatten
1 dl mörk sirap

+ olja att smörja bakformarna med

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills allt blandats väl.
Smörj två brödformar med neutral olja. Fördela degen i formarna.
Baka mitt i ugnen på 175 grader i 2 timmar.
Låt svalna något i formarna, ca 10-15 minuter, stjälp sedan ur bröden och låt svalna helt på galler utan bakduk.
___

Variationer:
Dinkelmjölet kan ersättas av vetemjöl. Kruskakli kan ersättas av annan kli, t.ex. vete- eller havrekli, kan även ersättas av havregryn. Havrekross kan ersättas av annan kross, t.ex. rågkross, kan även ersättas med havregryn. Chiafröna kan uteslutas.
Sirapen kan ersättas av honung, agave-, lönnsirap, lingonsylt eller rårörda lingon men karaktären på brödet blir då lite annorlunda från originalet.

Spreads:

Jordgubb/basilika/svartpeppar
400 g Alpro GoOn
500 g färska jordgubbar, hackade
1 kruka basilika, hackad
svartpeppar

Ramslök
400 g Alpro GoOn
1 litet knippe hackad ramslök, smaka av och hacka i extra efter smak
salt & svartpeppar

Rostade valnötter/rosmarin
400 g Alpro GoOn
1 ½ dl valnötter, rostade i torr stekpanna och hackat i bitar
½-1 msk färsk rosmarin, hackat

Blanda ingredienserna och smaka av. Receptet är en ganska stor sats och anpassat efter en förpackning Alpro GoOn men kan utan problem halveras.


6 kommentarer

Annons


Laddar