Annons

Annons

Ugnsrostad fänkål med pumpa, äpple & belugalinser

fänkål med pumpa och belugalinser_gronaskafferiet

glaserad fänkål_gronaskafferiet

Trummor och fanfarer, applåder och stående ovationer! Här, mina damer och herrar, har vi vinnaren av min vegetariska bloggtävling – Lotta på bloggen I wish I was a river! I torsdags utsågs andrapristagaren, Annica som lagade rödbetssoppa med bönor och fetaost.

Annons

Lotta har kokat ihop en härlig höstmåltid med säsongsråvaror som verkligen får ta plats och ger rätten mycket karaktär.  Den är dessutom utsökt vacker att servera och jag älskar verkligen sådan här färgstark mat där man kan skymta råvarorna i sin ursprungliga form, det ger bränsle för både kropp och själ.

Tack till alla som deltagit i tävlingen och delat med sig av sina goda, kreativa, finurliga och läckra recept! Ni har verkligen inspirerat mig till att laga mer mat efter andras recept (istället för att bara göra mina egna hela tiden). Och nästa år fyller jag nog minsann trädgårdslandet med fänkål och ännu mer pumpa!

Annons

fänkål pumpa belugalinser_gronaskafferiet

Ugnsrostad fänkål med pumpa & belugalinser | 4 portioner

2 dl belugalinser
5 dl vatten
½ tsk salt

Koka linserna i saltat vatten i 20 minuter. Stäng av värmen och låt linserna stå och efterkoka.

1 stor fänkål
saften av ½ citron
1½ msk olivolja
½ tsk salt

Skär fänkålen i fyra klyftor. Blanda samman marinaden och vänd fänkålen i denna.

1 kilo pumpa
1½ msk olivolja
1 msk honung
½ tsk salt

Kärna ur pumpan och skala den eventuellt (jag hittade en fin ekobutternut och lät skalet stanna kvar). Skär pumpan i bitar. Blanda samman marinaden och vänd pumpan i denna.
Häll upp pumpan på en bakplåt och lägg fänkålen bredvid, häll marinaden över.
Rosta i ugnen på 225 grader i 50 minuter eller tills allt fått fin färg.

½ äpple skuret i bitar
en näve gröna blad till servering (jag tog spenat då jag har ett par fina plantor som var redo att skördas)

Lägg ihop linserna med grönsakerna/frukten på ett stort fat, toppa med fänkålen och droppa såsen över.

Sås
1 dl tahini
½ citron, saften
½ apelsin. saften
1 msk honung
1 cm ingefära, finriven
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten, eller till önskad konsistens
salt

Mixa samman samtliga ingredienser tills du får en slät sås.


3 kommentarer

Annons


Laddar