Till julbordet svängde jag snabbt ihop tre små sidorätter i form av coleslaw, rödbetssallad och en skagen/skärgårdsröra. Att det gick så fort beror på att de alla bestod av samma grund – cashewnötter som jag mixat till en slät fin kräm. Enkelt som attans och faktiskt helt otroligt krämigt, naturen är fantastisk!
Ha en GOD fortsättning!
___
Cashewkräm
5 dl cashewnötter
ca 2 dl vatten
Blötlägg cashewnötterna i minst fem timmar. Slå av vattnet och tillsätt ca 2 dl. Mixa, gärna i höghastighetsblender, några minuter eller tills cashewnötterna blivit en helt slät och krämig kräm. Denna grund kan nu användas och smaksättas till allt från vaniljsås till majonnäs.
___
Coleslaw
700 g vitkål
2 morötter
1/2 rödlök
ca 1 1/2 dl cashewkräm
1 tsk dijonsenap
1/2 citron, saften
salt & svartpeppar
Strimla vitkål och rödlök, riv morötterna. Rör samman ingredienserna och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
___
Rödbetssallad
1 dl hackad inlagd rödbeta
1 dl cashewkräm
1-2 tsk skånsk senap
Rör samman ingredienserna.
___
Skärgårdsröra
2 dl cashewkräm
1 burk tångkaviar
1 dl hackad dill
1/4 rödlök, finhackad
1/2 citron, saft och ev. lite zest
Blanda samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar, korrigera syran efter smak.