Annons

Annons

Tacopaj

Låt oss prata några minuter om rester, för vi slänger så fasligt mycket mat. Närmare bestämt 320 kilo (!) per år för en genomsnittlig två-barnsfamilj. Och det är få gånger jag själv känner mig så rutten (tehe..ursäkta ordvitsen) som när jag slänger mat. Mitt lilla hönsgäng har dock hjälpt mig en hel del på den fronten och är det någon gång jag slänger något är det oftast de som istället får mumsa i sig det.

Annons

Ett sätt som jag lyckats minska mitt matsvinn på är faktiskt att inte ryckas med av affärernas extrapriser på t.ex. frukt, grönt och andra färskvaror. Så istället för att köpa ett kilo extrapristomater sansar jag mig lite och köper kanske istället två ekologiska med något högre kilopris – summan när jag kommer till kassan blir då kanske samma och jag äter verkligen upp allt jag drar med mig hem och slipper slänga en endaste sorglig liten tomat för att sedan -dyrt och heligt- lova mig själv att det ska bli bättre nästa vecka.

Annons

Sen är det ju det här med rester, matlådor på matlådor staplade på varandra oändligt. Men man kan ju också vara lite finurlig och förvandla mat. Förra veckan när jag hade tacokväll blev det himla massa linsfärs över – denna kan förvandlas till vegetarisk köttfärssås/bolognese, som grund för en soppa eller gryta, pirogfyllning, hamna på en pizza eller som i detta fall – i en paj.

Tacopaj | 4 pers
8-10 dl färdig tacolinsfärs eller 3 dl linser + 6 dl buljong + 1 gul lök + tacokryddor

5 dl crème fraiche eller Oatly iMat fraiche
2 ägg, eko/krav från frigående höns
salt, svartpeppar
ost att toppa med

Annons

150 g rumstempererat smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk vatten

gärna blandad sallad, hummus & oliver att servera till

Koka linserna i buljong i 20 minuter eller tills de är genomkokta.
Fräs löken i lite olja i stekpanna, tillsätt de kokta linserna och tacokryddor. Stek tills färsen börjar få färg – här har du en perfekt vegan tacofärs.
Blanda samman pajdegen för hand eller med degkrokar. Tryck ut degen i pajform (ca 25 cm i diameter). Ställ svalt i 20 min och förgrädda sedan pajskalet på 175 grader i 10 min.
Rör samman crème fraiche, ägg, salt och svartpeppar.
Ta ut pajskalet ur ugnen, fyll det med tacofärs (har du mer rester från tacokvällen som majs, hackade tomater, rå lök eller annat? Feel free att kasta i det med!) och häll sedan äggblandningen över, toppa med ost. Baka i ca 20-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.


10 kommentarer

Annons


Laddar