Annons

Annons

Supersnabb kikärtsgryta

kikartsgrytathai

Det här är en riktigt fräsch och pigg gryta som jag tycker passar så himla bra nu när våren kommit. För jag längtar alltid efter lite friskare mat efter vinterns rika, mustiga kryddor. Med primörer och mjälla små blad passar ingefära, citrus och färska örter som mynta eller koriander.

Annons

Just idag hade jag inte färska champinjoner hemma, men har man det så är det supergott att fräsa med små hela champinjoner eller större halverade tillsammans med lök och selleri. Man kan också hoppa över riset och istället äta rätten som en soppa, då har du middagen klar på ungefär 10 minuter. Här snackar vi hardcore fast food!

Annons

___

Kikärtsgryta | 2-3 portioner
1 gul lök
2 stjälkar selleri
1 bit färsk gurkmeja, ca 1×3 cm
1 tsk kummin
1/2 tsk chiliflingor
1 tetra kokta kikärtor, avrunna
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 citron, skalet
1 1/2 dl basmatiris
1/2 kruka koriander
salt & svartpeppar

Strimla löken fint, slanta sellerin. Stek i rapsolja tills löken är mjuk och börjar få färg. Tillsätt riven gurkmeja, mortlad kummin, chili, salt och svartpeppar och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt kokosmjölk, vatten, kikärtor, ris samt citronzest avskalat med potatisskalare (detta fiskar jag upp innan servering så försök att skala så långa bitar som möjligt, eller hela i en bit om möjligt). Sjud ca 15 minuter eller tills riset är mjukt. Hacka koriandern och vänd ner i grytan.


Kommentera

Annons


Laddar