Tomaterna växer snabbare än vad jag hinner äta, men det gör mig faktiskt inte ett snack för jag kan konsten att stanna tiden… eller åtminstone förlänga livet för mina tomater. Knepet är såklart torkning och fastän solen skinit precis hela helgen torkade jag tomaterna i ugn. Septembersolen är, tyvärr, långt ifrån varm nog för att göra jobbet. De torkade tomaterna blir dock precis lika goda för det, om än inte lika poetiska.
Torkade tomater är fantastiskt att ha i allt från sallader till smaksättare i biffar, färser, soppor och grytor. Så ni förstår ju att de kommer gå fort åt.
___
Torkade tomater
valfri mängd tomater
Tvätta och skär tomaterna i bitar, små varianter som cocktail- eller plommontomater kan halveras medan större med fördel delas i klyftor. Ju större bitar desto längre torkningstid.
Lägg tomaterna på en plåt och torka i ugnen på ca 75 grader tills tomaterna är torra, det tar några timmar.
Vill man inte ha igång ugnen så mycket i onödan kan man sätta in plåten efter att ugnen använts till annat och sedan låta tomaterna stå i rumstemperatur någon dag tills det är dags att använda ugnen igen och då åter låta dem stå i eftervärmen. Se bara till så att det inte går för många dagar utan torkning, tomaterna kan såklart mögla om de inte torkas fort nog.