Annons

Annons

Sockerkaka med citron & vallmo

citronvallmosockerkaka

Vad gör man dagar man är hemma sjuk och tar ledigt från jobb? Jo, bakar sig något sött så man såklart drar fram kameran och fotar, redigerar, instagrammar… alltså i mitt fall, jobbar trots allt. Men det var det så värt för det här är sannerligen ett recept jag vill dela med mig av.

Annons

Citron & vallmo är en personlig favorit, jag gillar smakbrytningen och hur vackert prickig kakan blir när skär upp den. Som ni ser i ingredienslistan är kakan helt växtbaserad, istället för att använda ägg som bindmedel använder jag psylliumhusk som är en fantastisk produkt när man bakar veganskt eller glutenfritt. Rapsolja gör mjuka kakor saftigare än om man skulle använt fast fett t.ex. smör eller margarin. Superenkelt att bjuda upp till kafferep med andra ord, bara till att röra ihop smeten och sedan grädda i ugnen. Lite disk bara och väääldigt god smet!

citronvallmokaka

Sockerkaka med citron & vallmo
5 dl dinkel- eller vetemjöl
1 dl socker (t.ex. strö- eller kokos-)
½ dl psylliumhusk
3 msk blå vallmo (spara lite till att bröa formen med)
2 citroner, zest
1 msk bakpulver
2 krm salt
3 dl växtmjölk (eller 1 1/2 dl havregrädde + 1 1/2 dl vatten)
1 dl rapsolja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt sedan mjölk och olja och rör ihop till en smet. Olja in en kakform och strö lite vallmofrö i så kakan lossnar lättare. Häll i smeten. Baka i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr.


2 kommentarer

Annons


Laddar