Annons

Annons

Skafferitömning med brödpudding

brödpudding med citron vallmo

Ett gammalt beprövat och alldeles utmärkt sätt att ta vara på fikarester som blivit lite torra eller tråkiga är att göra brödpudding av dem. Jag använde mig denna gång av en fjärdedels sockerkaka med citron/vallmosmak som blivit över men har tidigare även använt kanelbullar, semlor och fyllda vetebröd. ”Brödet” som man fått över blandas helt enkelt med en äggstanning som sedan bakas i ugnen – egentligen väldigt likt en fattig riddare med andra ord.

Annons

Använder du ett mer neutralt fikabröd kan du med fördel krydda upp äggstanningen med t.ex. kanel, saffran, pepparkakskryddor eller tillsätta russin eller färsk frukt som äpple och päron. Servera med vispad grädde (soja eller animalisk) och du har lyckats svänga ihop en läcker fika på gamla, skruttiga rester. Gott för dig – bra för miljön!

Brödpudding | 4 portioner
1/4 sockerkaka
2 ägg
2 dl havremjölk
2 msk honung
lite olja att smörja formen med

Bryt sockerkakan i bitar/smulor. Vispa samman ägg, mjölk och honung och vänd i kaksmulorna.
Smörj en ugnsform och häll i puddingsmeten. Baka på 200 grader tills en provsticka kommer upp torr och kakan börjar få lite färg.


1 kommentar

Annons


Laddar