Annons

Annons

Rostad vitlök & chilimajonnäs

chilivitloksmajonnasvegan

Vissa saker förväntar man sig nästan ska vara omöjliga att göra i vegansk tappning, en sådan sak är definitivt majonnäs! I allehanda matlagningsprogram på tv har vi sett kock efter kock göra (och förespråka) sin alldeles egna hemvispade majo med ägg och olja som varsamt droppas i tills såsen binder. Den veganska är mycket enklare, där ska det inte försiktigt droppas och råvarorna behöver inte vara noggrant tempererade. Allt åker bums ner i en bytta och efter fem sekunder med stavmixern har man en tjock majonnäs redo för servering. Så har du kämpat med hemgjorda majonnäser innan, prova det här istället! Sen kan man såklart smaksätta den hur man önskar. I det här receptet använde jag sriracha som är en stark och väldigt god chilisås samt rostad vitlök som jag passade på att rosta samtidigt som jag ugnsrostade andra rotsaker. Jag har även smaksatt majon med rå, pressad vitlök. Den råa vitlöken har betydligt starkare smak så då behövs bara ½-1 vitlöksklyfta. Den rostade vitlöken å andra sidan får en mild, fyllig, rundare och lite söt smak och där kan man dra på rätt så rejält.

Annons

Annons

För några veckor sedan var jag på middag hos en vän och hon lagade då just en majonnäs efter ett recept hämtad från Miljödieten och hon berättade att det var viktigt att man använde sojamjölk utan kalcium för att såsen ska tjockna. Jag vet inte vad som kemiskt händer i den här såsen, men det funkar! Jag har provat med havregrädde och den binder inte utan blir bara en rinnig sås.

chilivitlokmajonnas_vegan

Rostad vitlök & chilimajonnäs
1 ½ dl varmpressad rapsolja
½ dl sojamjölk utan kalcium (jag använde Alpros osötade original)
1 liten vitlök
ca 1 tsk sriracha (eller annan chilisås alternativt hackad chili)
citronsaft efter smak
salt

Dela vitlöken rakt av, lägg i en ugnsfast form med snittytan upp och rosta i ugnen på 225 grader tills vitlöksklyftorna mjuknat och fått färg. Peta sedan ut lökklyftorna ur skalet, de släpper väldigt lätt.
Lägg ingredienserna i en skål och mixa samman, smaka av med salt, citronsaft och sriracha.


Kommentera

Annons


Laddar