Annons

Annons

Rostad majssoppa

majssoppa

Soppor och grytor är ofta något som hör höst och vinter till, men med tanke på den något sparsamma temperatur som vi haft under juni har mitt sug efter varm och mustig mat hållit i sig. Så denna köttfria måndag bjussar jag på en härlig rostad majssoppa med sötpotatis. Soppan är smaksatt med salvia och rejält med vitlök, faktiskt en hel lök. För grejen är att när man ugnsrostar vitlöken blir man av med den där skarpa smaken och får istället en mustig, rund och fantastiskt aromatisk löksmak som är betydligt mildare är färsk pressad vitlök.

Annons

Förresten, jag kom på en annan idé också. Hur gott hade det inte varit att använda sig av grillad majs? Släng på ett par extra kolvar nästa gång grillen kommer fram och koka soppa på majskornen nästkommande dag.

Annons

Rostad majs- & sötpotatissoppa
5 dl fryst majs
1 sötpotatis
1 gul lök
1 vitlök
1 litet knippe salvia
3 dl havregrädde
5 dl vatten eller till önskad konsistens
½-1 tsk gurkmeja
salt och svartpeppar efter smak

Skala sötpotatisen och skär i bitar, skala löken och skär i klyftor. Dela vitlöken rakt av på mitten.
Lägg majs, sötpotatis, lök, vitlök och salvia på en oljad ugnsform, salta och peppra över. Rosta i ugnen på 225 grader tills råvarorna börjar få färg och sötpotatisen är mjuk.
Förflytta råvarorna till en kastrull, peta ut vitlöksklyftorna ur skalet och tillsätt havregrädde, vatten och gurkmeja. Låt koka upp och mixa sedan soppan helt eller halvt slät efter eget önskemål. Tillsätt eventuellt mer vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med t.ex. rostade pumpa- och solroskärnor, gräslöksblommor och strimlad lökblast.

Missa inte fler goda soppor >>

Tomatsoppa med vitlök

Potatissoppa med bönor & ost

En enkel, snabb och god soppa på blomkål


Kommentera

Annons


Laddar