Annons

Annons

Rostad hokkaidosoppa

hokkaidosoppa
hokkaido

I helgen smög sig våren på med fågelsång och solsken som slank in genom sovrumsfönstret. Jag krattade i trädgården och började dessutom förkultivera och det känns ganska festligt att sätta frön för årets säsong medan jag fortfarande har råvaror från förra årets skörd. Pumpor, lök och vitlök har klarat sig över hela vintern och blev här till en soppa kryddad av salvia från örtgården. Soppan är sånär som på saltet, pepparn och tamarin helt hemodlad. Så vill ni ha tips på vilka frön ni ska så och vilka grödor ni ska odla i år kan jag inte annat än slå ett slag för de vackert orangea hokkaidopumporna, vanlig enkel gul lök och dessutom trycka ner några vitlöksklyftor i jorden.

Annons

Annons

Soppan får otroligt mycket smak när råvarorna först ugnsrostas och därför finns ingen anledning till att tillsätta buljong. Vitlöken får en mild, rund smak som ger matig mustighet tillsammans med salvian. Har du inte tillgång till hokkaidopumpor går butternut lika bra, eller så kan man använda sötpotatis, ja egentligen vilka rotsaker som helt.

vitlok
hokkaido_soppa

Rostad hokkaidopumpa
1 hokkaidopumpa (jag fick ta två små)
3 gula lökar
1 vitlök
1 knippe salvia (ca 15 blad)
salt & svartpeppar
chiliflingor efter smak
ca 7 dl vatten eller till önskad konsistens
1 msk tamarisoja

Dela pumpan, kärna ur och skär i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Dela vitlöken rakt av på mitten. Lägg allt i en ugnsform, salta peppra, strö på chili och ringla olja över. Rosta i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter eller tills ingredienserna fått färg och är mjuka.
Förflytta ingredienserna från ugnsformen till en kastrull, tillsätt vatten. Låt koka upp, mixa och smaka av med tamari, salt och peppar.


1 kommentar

Annons


Laddar