Hoppas ni har det fröjdefullt ute i stugorna! Tröttnar ni på julmaten eller vill ha en trevlig förrätt till nyår kommer här recept på en enkel men tjusig soppa. Blomkålssoppa dukades för övrigt upp tidigare i år på Nobelfesten men jag väljer att göra en helt växtbaserad variant. I samarbete med Alpro har jag nämligen kokat ihop tre veganska recept som jag kommer lägga ut här innan årets slut. De funkar fint som enskilda rätter eller tillsammans som en hel meny, kanske rentav till nyår.
Provar du någon av rätterna eller komponerar ihop något helt eget växtbaserat – hashtagga med #grönaskafferiet eller skriv en kommentar med länk så väljer jag ut någon som får 20 Alprocheckar som kan hjälpa till att ge en skön, grön start på 2015!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.
—
Rostad blomkålssoppa med salvia
1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 knippe salvia (ca 5 blad)
1 st Alpro matlagningsgrädde
1,5 dl vitt vin
4 dl vatten
2 tsk ljus japansk soja
salt & svartpeppar
olja
1 äpple + slingerkrasseblad till dekoration
Bryt blomkålshuvudet i jämnstora buketter och skär stammen i bitar. Skala lök och vitlök, skär löken i klyftor. Lägg blomkål, lök, vitlök och salvia i en ugnsfast form, ringla olja över, salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader tills blomkålen börjar få färg och mjuknat.
Lägg några fina blomkålsbuketter åt sidan och använd dessa sedan till dekoration. Stjälp över blomkålsblandningen till en kastrull, tillsätt matlagningsgrädde, vin och vatten. Låt koka 15 minuter och mixa sedan slätt, smaka av med japansk soja, salt och svartpeppar.
Häll upp i skålar och dekorera med tunt skivade äpplen, blomkålsbuketterna och krasseblad.