Förra veckan avslutades bloggtävlingen om vegomat och allt sedan dess har jag spanat in bidrag och provlagat recept. Det har varit ett par riktigt goda dagar och nu är det dags att jag avslöjar en av pristagarna – på andraplats har jag äran att presentera Annica och hennes höstiga soppa på rotsaker och bönor som passar så fint nu i höstrusket.
Det här är en okomplicerad, enkel men god vardagssoppa som alla kan laga och uppskatta. Det jag särskilt gillar är att en del av soppgrunden består av mixade bönor som bidrar till att soppan blir lite krämigare och samtidigt höjer proteinnivåerna så att inga vegoskeptiker behöver oroa sig för att behöva gå hungrig eller tappa styrkan i sina muskler. Jag tror att vi är duktiga på att använda linser i soppor men glömmer kanske ibland bort att bönor också är toppen att slänga i, mixade eller hela – tack för påminnelsen Annica!
På måndag avslöjas förstapristagaren! Kolla in då och vänta er ett urläckert recept utöver det vanliga!
Det fina marmorfatet kommer från Stenhuggardottern.
Rödbetssoppa | ca 2-3 portioner
2 morötter
2 rödbetor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl grönsaksbuljong (eller 7 dl vatten & 1 buljongtärning)
1 liten förpackning bönor (ca 115 g)
salt & svartpeppar
citronjuice
Fetaost, färsk timjan, bönor & groddar att toppa med
Skala morötter, rödbetor , lök och vitlök. Hacka i allt i små bitar.
Fräs gul lök och vitlök i olivolja i en kastrull några minuter tills de blir mjuka och glansiga. Tillsätt morot, rödbeta och buljong. Koka tills allt är mjukt.
Tillsätt färdigkokta sköljda bönor. Mixa soppan slät och smaka av med salt, svartpeppar och citronjuice. Häll upp i skålar och toppa med smulad fetaost, färsk timjan, groddar och mer bönor.