Annons

Annons

Rödbetshummus & snabbsyrad kål till frukostmackan

I veckan var jag i Köpenhamn och strosade runt med min syster och träffade även den danska kokboksförfattaren och kocken Mikkel Karstad för att utbyta kokböcker med varandra. Sedan trippen dit har jag känt mig ovanligt sugen på smørrebrød, eller helt enkelt mackor med lite extra finess! Att ringla honung över en skiva rostbröd i all ära men ge mig en skiva grov filmjölkslimpa och låt mig bygga på höjden så uppstår den verkliga mack-magin!

Annons

Ett av mina vardagliga favoritpålägg är hummus i alla dess former, men gärna denna rosa variant med rödbeta. Den krämiga, smakrika och mättande ärtröran fungerar både som smör och pålägg i ett. Till det passar det utmärkt med snabbsyrad vitkål som ger fräschör och krispighet och ger därmed en bra brytning både smakmässigt och i konsistens till hummusen.

Annons

Den läckra rosa färgen gör en pigg och glad medan de proteinrika ärtorna håller en mätt länga – det är i sanningens namn frukostfiness!

Rödbetshummus
3 dl torkade gula ärtor eller kikärtor
2 små rödbetor
1-2 vitlöksklyftor
ca 0,5 dl olivolja
2 tsk citronsaft
1 tsk sesamolja
2 msk oskalade sesamfrö (kan uteslutas)
0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
en nypa timjan
salt, svartpeppar

Lägg ärtorna i blöt över en natt.
Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt vatten i kastrull. Koka också rödbetorna mjuka och gnid sedan av skalet.
Mixa kikärtor och rödbetor till ett slätt mos, pressa i vitlök och tillsätt kryddor och olja. Ta gärna lite i taget och smaka dig fram till din egna ultimata blandning! Man kan röra i lite vatten om hummusen är för stabbig.

Snabbsyrad kål
1/4 vitkålshuvud
salt, ca 1-2 krm
1 tsk citronsaft

Riv vitkålen eller strimla det fint.
Strö lite salt över och knåda kålen tills den vattnar sig.
Pressa citronsaft över.


3 kommentarer

Annons


Laddar