Annons

Annons

Rawnola

rawnolamusli

En basvara jag gillar att ha hemma är någon form av müsliblandning att toppa smoothies, havregurt eller gröten med. Jag har förvisso alltid en uppsjö av nötter, frön och kärnor hemma, men en färdigblandad mix känns ändå lite lyxigare och så är den rolig att göra. Denna varianten är osötad och ”rå”, alltså tillagad under 40 grader, men om du vill kan du rosta samtliga eller somliga av fröna och nötterna i ugnen för mer smak och karaktär.

Annons

Köpta granolor, flingor och annat att hälla i frukostskålen innehåller ofta förvånansvärt stora mängder socker. Socker är helt enkelt gott och vi konsumenter har ju, såklart, en tendens att köpa sånt som smakar bra. Så läs gärna en extra gång på förpackningen, även sport- och fitnessvarianter som kan upplevas som sunda val är ibland lite luriga…

Annons

rawnola
rawnola bowl
(Granolan innan gojibären blandades i)

Rawnola
1 dl linfrö
½ dl chiafrö
½ dl sesamfrö
2 ½ dl blandade nötter (jag tog mandel, hasselnöt & valnöt)
1 tsk vaniljpulver eller ½ tsk mald kardemumma
ca 3 dl vatten
2 dl dinkelflingor
1 dl puffad quinoa
1 dl pumpafrö
1 dl hela hampafrön
½ dl kakaonibs
1 dl torkad frukt, t.ex. russin, tranbär eller gojibär

Blanda lin-, chia- och sesamfrö samt nötterna med vattnet och låt svälla några timmar. Rör ner vaniljpulver eller kardemumma och bred sedan ut så tunt som möjligt på bakpappersklädd plåt. Torka i ugnen på lägsta värme med ugnsluckan öppen tills blandningen är helt torr. Smula sönder och blanda med dinkelflingor, puffad quinoa, pumpafrö, hampafrö, kakaonibs samt torkad frukt.


2 kommentarer

Annons


Laddar