Annons

Annons

Raw sylt

Eftersom jag är ganska så rysligt morgonpigg och är uppe vid 6-7 om morgnarna (fastän det är semester och allt) så hinner jag med goda mått koka ihop hejdundrans frukostar. Idag hann jag både med pannkakor och sylttillagning innan klockan hunnit slå åtta. Sylten är förvisso så snabb att den görs i ett nafs och eftersom den är raw behöver den heller inte kokas i timmar eller stå på avsvalning innan man kan avnjuta den till pannkaksfesten.

Annons

Nu när allehanda bärbuskar har högsäsong älskar jag att smita ut i trädgården om morgnarna och plocka bär som man såväl kan juica, göra smoothies av, ha på yoghurt eller gröt, och förstås som här  – sylt. Det blir en lite sundare pannkaksfrukost med den här sylten som tillbehör som varken innehåller raffinerat socker eller förtjocknings- och konserveringsmedel som många färdigköpta sylter har. Och eftersom den inte kokas kan man dessutom tillgodose sig fler av de näringsämnen som ingredienserna har.

Raw sylt
2 dl bär (jag blandade hallon och vinbär)
5 dadlar
1 msk chiafrö
2 msk vatten

Kärna ur dadlarna.
Mixa samman bär och dadlar. Blanda i chiafrö och vatten.
Låt sylten stå och tjockna till i minst en halvtimme, chiafröna bildar då en gelékonsistens som gör sylten fastare.

————

Vill du ha en sötare sylt ökar du bara mängden dadlar. Sylten kan även sötas med honung.
Har du inte chiafrön utesluter du helt enkelt dessa samt vattnet, men sylten blir då lite lösare.

Våra bästa recept på supergoda pannkakor att ha till sylten.


2 kommentarer

Annons


Laddar