Annons

Annons

Quinoa och grönkålssallad med rostade äpplen och rödbetor

applerodbetagronkalsallad
applerodbetagronkalsallad2
apple

På sistone har jag tänkt en del på hur vi människor, som de historieberättare vi är, ibland nästan lägger större vikt vid att fånga ögonblick med till exempel kamera eller ljudupptagning istället för att verkligen vara i händelsen och låta dess fulla känsla etsa sig fast rent fysiskt i kroppen istället. Hur vi ibland lever våra liv med utgångspunkten i att vi berättar en historia och valen vi gör utifrån det. Vem har väl inte sagt att ”det här blir något att berätta för barnbarnen”.

Annons

Jag har dock allt oftare börjat lägga ner kameran och helt slutat klandra mig de gånger jag tänk ”järnspikar, varför tog jag inte med kameran!”. Stunden blir inte mindre sann eller betydelsefull för att den inte bevaras. Och fastän kameran har gett mig förmågan att se saker på ett helt nytt sätt blir den ibland också ett filter – att ta den perfekta bilden kan ta udden från den perfekta stunden. Ibland tror jag att vi tappar något där på vägen. Men vinner kanske något helt annat. För vi ska inte sluta berätta, instagramma och äta kall mat. Men kanske ska vi ibland välja att ge oss själva ögonblicket. Unna oss att själva äga upplevelsen.

Annons

Med det sagt är jag väldigt glad att jag valde att ha kameran till hands i fredags när jag dukade upp den mest fantastiska lilla sallad under äppelträdet i min trädgård, så att jag nu kan dela stunden och receptet med er. På väderleksrapporten sa de att det var sommarens sista dag och fastän det var oktober var det alldeles ljummt när himlen långsamt började gå över i skärt.

applerodbetagronkalsallad3
applerodbetagronkalsallad4

Quinoa och grönkålssallad med rostade äpplen och rödbetor
1 ½ dl quinoa
2 gravensteiner äpplen (eller annat svenskt höstäpple)
2 rödbetor
2 stora blad grönkål
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar

Annons

Skrubba rödbetorna med rotfruktsborste. Skär äpplen och rödbetor i klyftor, lägg i lätt oljad ugnsform och baka i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
Jag valde att äta salladen kall och lät därför quinoan samt äpplen och rödbetor svalna helt innan jag fortsatte.
Blanda olivolja, citronsaft och riv ner vitlöksklyftan i en skål. Salta och peppra. Strimla grönkålen och vänd ner den i marinaden, knåda den en stund för hand. Blanda ner quinoan och häll upp på fat. Strö över äpple och rödbeta och blanda lätt. Servera eventuellt med rostade mandlar eller pumpakärnor.


6 kommentarer

Annons


Laddar