Vi rör oss så sakteliga mot äppelskörden. Tanken känns höstigt men många av våra höstråvaror som svamp och betor är det redan under sommaren säsong för, och så finns det ju såklart tidiga sommaräpplen också.
___
Mjuk äppelkaka
3 dl dinkel- el vetemjöl
½ dl psylliumhusk
1 ½ dl socker (t.ex. kokos- eller strösocker, eller valfri sirap)
1 ½ dl havremjölk
½ dl vatten
3/4 dl rapsolja
3 tsk bakpulver
½ tsk mortlad kardemumma
2 krm salt
2 äpplen
2 tsk kanel
1 msk socker
½ dl mandelspån
Blanda samman ingredienserna till kaksmeten i en skål. Häll upp i en smord form, jag använde en brödform.
Skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en skål, vänd ner äppelklyftorna så dessa täcks av sockerblandningen. Häll äpplena i kakformen och tryck ner dem i smeten, avsluta med att strö mandelspån över.
Grädda i ugnen på 175 grader tills en provsticka kommer upp torr (ca 30-45 min).