Annons

Annons

Mjuk äppelkaka med pelargon

äpplen

äppelkaka med pelargon

Har du provat att baka utan ägg och mjölkprodukter någon gång? Det går faktiskt ofta alldeles utmärkt bra och i denna finfina äppelkaka har jag använt ett sockerkaksrecept från min vän Johan som bloggar på Gaashud. Denna gång fyllde jag den med en hel hop äpplen, kanel och en uns av min fina doftpelargon.

Annons

Äpplena kommer såväl från mitt egna äppelträd, en väns trädgård samt ett vilt träd som jag stötte på en dag när jag plockade svamp. Såhär på hösten när äppelträden bjuder på ett riktigt gottebord med olika smaker tycker jag att det är alldeles extra kul och gott att blanda olika sorters äpplen i samma kaka, det ger fler smakdimensioner, aromer, sötma och syra.

Annons

En natt tassade jag och en vän runt i en annan väns trädgård och pallade fallfruktsäpplen (vi hade förstås frågat om lov innan). Där i månskenet skrattade vi högt åt oss själva – två tokiga vegetarianer med famnarna fulla som högg åt sig av varje frukt vi kom åt. Jag har vid ett tillfälle kallats månskensbonde i en tidningsartikel men aldrig relaterat till det – förrän just denna natt.

äpple

Mjuk äppelkaka med pelargon
100 gram mjölkfritt margarin/kokosolja/kokosfett
3 dl växtmjölk (t.ex. soja eller havre)
5 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
2 dl socker
5 finhackade doftpelargonblad av t.ex. Doktor Westerlund
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 tsk mortlad kardemumma

3-4 äpplen, klyftade
1 tsk kanel

Smält fettet, tillsätt mjölk och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll på vätskan och rör samman smeten. Häll i en smord och bröad kakform.
Rör äppelklyftorna i en skål med kanelen så denna fördelas över äpplena. Sprid ut äpplena över smeten och tryck till lätt.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter (använd provsticka för att vara säker).


8 kommentarer

Annons


Laddar