Annons

Annons

Marockansk harirasoppa

harirasoppa
harirasoup

När jag känner att jag fastnat i gamla hjulspår med min matlagning brukar jag se mig om i världens olika kök. För bara genom att krydda på ett annat sätt eller använda några nya råvaror kan vardagsmaten berikas med helt nya knorrar.

Annons

Harirasoppa görs egentligen på lammkött, men då den också innehåller så mycket baljväxter tyckte jag att den skulle fungera utmärkt även som en mättande vegorätt. Soppan har också smak av koriander, en ört som jag tidigare haft väldigt svårt för, men på sistone börjat få cravings efter. Skulle du vara en av de många som avskyr koriander tror jag att soppan kan bli god om man istället använder bladpersilja.

Annons

Harirasoppa
2,5 dl torkade gula ärtor
2 gula lökar
2 morötter
olivolja
1 påse saffran
1 tsk kummin
1 tsk kanel
1/2 tsk korianderfrö
1 kruka koriander
2×400 g krossade tomater
800 ml vatten
2 dl puylinser

Blötlägg ärtorna över natten.
Strimla löken fint, fräs i olja tills den börjar få färg. Tillsätt morötterna, skalade och skuren i bitar. Mortla de torra kryddorna och fräs ytterligare en minut. Finhacka korianderstjälkarna fint och tillsätt tillsammans med krossade tomater, vatten och de avrunna ärtorna. Låt koka 1-2 timmar eller tills ärtorna är mjuka. Tillsätt puylinserna när det återstår ca 20 minuter av koktiden.
Grovhacka korianderbladen och toppa soppan med dessa till servering.


4 kommentarer

Annons


Laddar