Annons

Annons

Månadens gröna inspiratör: Viktor Ingemarsson

viktoringemarsson

Först ut i min nya intervjuserie om gröna inspiratörer är Viktor Ingemarsson. Från en karriär som professionell gamer i världsklass till en prisbelönt raw food kock gick vägen via en sjukskrivning till Indien. Idag är han cateringkock, kokboksförfattare till den nysläppta boken En grön kärleksaffär och appen Raw & Delicious, receptutvecklare och grundare av Gröna Kassen, föreläsare, bloggare och instagrammer, driver köksutrustningsföretaget Vejb och råvaroföretaget Mother Earth. Viktor Ingemarsson har många järn i elden men hann också med att svara på några gröna frågor.

Annons

Varför väljer du vego?

Det har varit något som jag inte valde självmant faktiskt. Jag hade stora problem med min kost för 10 år sedan och magkatarr. Efter en lång resa i Indien så bytte jag ut min vanliga kost mot vegetarisk och raw food. Då hamnade jag i balans igen!

Annons

Varför ger du dig in i råvarobranschen?

Det har känts som en naturligt väg för mig. Jag har alltid varit på jakt efter råvaror till mina verksamheter och restauranger. Och min nyfikenhet på råvarorna jag använder har alltid varit stor. Var växer denna ört? var ifrån kommer denna råvara? Finns det olika typer av kvalité? Och hur kommer de till Sverige?

När jag sedan stötte ihop med några erfarna importörer som hade naturliga kopplingar till Peru så såg jag en möjlighet att själv skapa ett råvarumärke som gjorde något som få andra gör – direktimporterar till norden! Och man känner sig lite som Joakim von Anka när man har ett eget lager med det bästa som går få tag på inom de råvaror vi säljer. Helt magisk känsla!

Annons

Har du någon maträtt som du ständigt återkommer till eller äter särskilt mycket av just nu?

Oj det var en svår fråga! Grönkålschipsen produceras nästa varje vecka hemma hos mig. Men också quinoan är en favorit i massor av recept. Fullvärdigt och proteinrikt. Men någon som jag gärna bjuder på är en bärdessert med lakrits cashew grädde.

Om du får spå in i framtiden, vad tror du är nästa gröna trendråvara?

Jag har en känsla av att många av inriktningarna som finns idag kommer flyta samman mer och inspireras av varandras egenskaper. Som raw food och plant based. Asiatisk mat kommer nog alltid växa starkt men kommer kanske också influeras mer av raw food-köket.

Annons

Glutenfritt och laktosfritt är någon som jag tror kommer vara en genomgående trend framöver. Där allt utgår från att det är fritt från det och de rätter som inte är det kommer det nämnas. Men där är vi inte än.

Vill du slå ett slag för någon råvara som du tycker är lite bortglömd eller har fått oförtjänt dåligt rykte?

Kanske inte dåligt ryckte, för det har den verkligen inte. Men en råvara som är väldigt underskattad – kakaobönan! Och då menar jag hela kakaobönor. De är fullspäckade med näring och användningsområdena är oändliga. Många kanske använder enbart kakaopulver utan att använda hela bönan, det tycker jag är synd. Jag stötte på hela bönor för 6 år sedan och blev helt förbluffad hur mycket en böna kan smaka. Av alla kosttillskott som finns på marknaden idag så borde kakaobönan lyftas fram betydligt mer.


2 kommentarer

Annons


Laddar