Annons

Annons

Ljummen tomattabbouleh

tomattaboulleh
tomattaboulleh_ljummen

I helgen åkte jag och Elenore till Viken för att hålla i en matlagnings-demo på Vikentomater. Inför dagen hade vi tagit fram ett recept på en snabblagad tomaträtt och den tänkte jag dela med mig av till er alla idag. När vi spånade receptidéer utgick vi ifrån den snabba tomatsåsen jag gjorde för ett par veckor sedan och serverade på klassiskt italienskt sätt med pasta men blandade här in lite andra av världens kök så att det till slut resulterade i en slags tabbouleh som Elenore provlagade fram och tillbaka. Resultatet blev sprängfyllt med smak och en matig sallad som passar såväl som en lättare lunch, att servera ihop med några grönsaksbiffar eller på buffé.

Annons

Annons

___

Ljummen tomattabbouleh
2 dl vit quinoa
1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 fänkål
8 dl cocktailtomater
3-4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ chili eller efter styrka och smak
salt, svartpeppar
ev. citronsaft
1 dl mandel eller valnötter
1 dl oliver

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
Hacka örterna fint och skiva fänkålen tunt med mandolin.
Skala och finhacka schalottenlöken, stek i lite olja tills den börjar mjukna och få färg. Tillsätt tunt skivad vitlök, finhackad chili,salt och peppar och fräs ett par minuter. Tillsätt tomaterna, halverade. Stek ca fem minuter tills tomaterna avgett vätska och blandningen blivit såsig. Smaka av och efterkrydda eventuellt.
Blanda samman quinoan, örthacket, fänkålen och tomatsåsen, smaka av och efterkrydda eventuellt.
Rosta mandel. Hacka mandeln och oliverna och toppa rätten med.

När jag lagade rätten hemma hade jag varken mandel eller oliver hemma och toppade därför med färska tomater, ätliga blommor, krasseblad och lite fänkålsdill istället.


Kommentera

Annons


Laddar