Annons

Annons

Lins- & morotsoppa med chili, kokos & koriander

Pheew! Idag har jag haft huset fullt med folk från morgon till kväll, här har lagats mat, fotograferats och ätits en hel vegobuffé. I oktober kommer kalaset hamna i tidningen Buffé så håll utkik då! Men eftersom det är måndag (och självklart en köttfri sådan) kommer jag såklart bjuda även er på ett växtbaserat middagstips!

Annons

Jag brukar tipsa personer som vill äta mer vegetariskt att börja med soppor och grytor – de kan varieras precis hur som helst, är varmt och mättande och det kan nästan liksom inte bli fel. För det mesta har man också ingredienser till en soppa hemma och kokt mat blir magen glad av.

Annons

Men största anledningen är kanske ändå – för att soppa kan vara så himla gott! Den här enkla morotssoppan är klar på 20-30 minuter och får en spännande smak av kryddor som korianderfrö, chili, kardemumma och spiskummin. Sen läste jag nyligen att torkade, malda blommor av kryddtagetes används i vissa av de indiska köken och lät därför några torkade blommor strös över den färdiga soppan. Nästa gång maler jag kanske dem och provar att ha som krydda i.

Lins- & morotsoppa med chili, kokos & koriander | 2 portioner

1 gul lök, strimlad
3-4 morötter, slantad
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
1 dl röda linser
1-2 vitlöksklyfta
½ tsk grovt mortlad korianderfrö
½ tsk grovt mortlad kardemumma
½-1 tsk spiskummin
1 liten torkad chili (eller efter smak)
salt & svartpeppar

toppad med torkade kryddtagetesblommor, persilja & ringblomma

Hetta upp lite olja i en kastrull, fräs löken med kryddorna tills den börjar mjukna.
Tillsätt morötter och fräs ytterligare en stund.
Häll på kokosmjölk, vatten samt linser och låt koka 10-15 minuter. Mixa soppan stötvis så den tjocknar men fortfarande har lite bitar kvar.
Smaka av och efterkrydda eventuellt.


5 kommentarer

Annons


Laddar