Annons

Annons

Krämig pastasås med smak av svamp, timjan och citron

gronkalsvamppasta
angschampinjoner

Den här tiden på året är fantastiskt. Trädgårdens och naturens största skördetid är över och allt det där överflödet på mat är inte lika överväldigande längre. Pumpor, äpplen och lök ligger för lagring, päronen är torkade och frysen full av bär och sommargrönsaker. Men samtidigt har vi inte kommit så långt att naturen gått i dvala. The winter is coming, måhända, men den är ännu inte här. Det är en tid då jag verkligen kan se det stora i det lilla, varenda detalj som gör helheten.

Annons

Jag tog en liten promenad i hagen och fick till min glädje se att champinjonerna poppat upp på nytt och jag lyckades plocka ihop en rejäl näve svamp. Bonusmat som kommer av sig själv och som kan mätta min mage en dag i oktober. Tillsammans med lite svartkål från trädgårdslandet, timjan från örtagården och så lök och vitlök som jag har lagrat gjorde jag en snabb pastasås. Det är så jag vill kunna laga mat och i längden också leva, innerligt, små avtryck på jorden och i samspel med naturen.

Annons

___

Krämig pastasås med smak av svamp, timjan och citron
1 näve champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 blad svartkål
5 stjälkar timjan el 1 tsk
2 msk vetemjöl
4 dl växtmjölk
1 1/2 msk näringsjäst
1 citron, zest
salt & svartpeppar

Skär champinjonerna i bitar, skiva lök och vitlök tunt. Hetta upp olja i en kastrull och tillsätt svamp, lök och vitlök. Fräs tills löken mjuknat och svampen börjar ta färg. Tillsätt timjan, salt och peppar samt svartkålen, repad och strimla. Fräs ytterligare någon minut.
Strö på vetemjölet och rör om så allt absorberas av vätskorna i kastrullen. Häll på växtmjölk, köka upp under omrörning, tillsätt näringsjäst och låt puttra någon minut. Riv i citronzest. Smaka av och efterkrydda eventuellt.


Kommentera

Annons


Laddar