Annons

Annons

Indisk linscurry

buddahbowl

Vintern håller i sig och jag har inte på länge för avsikt att sluta äta alla mustiga rotsakssoppor och kryddiga grytor säsongen bjuder på. I veckan svängde jag ihop en curry med bland annat romanesco, rotselleri, linser och potatis men det skulle likväl gå bra att använda t.ex. kålrot, pumpa, morot och blomkål. Se det lite som en pytt-i-panna där man kan mixa och blanda utifrån vad som finns i kylskåpet.

Annons

Sen vill jag prata några ord om gryttopping, något som faktiskt är lite nytt för mig. Till soppor är vi ju så flitiga på att servera saker som krutonger, ugnsrostade rotsaker, nötter eller frön men inte på samma sätt med grytor. Att få den där krispiga konsistensen från strimlad kål, nötighet från frön och nötter eller sötma från några russin kan verkligen höja en lite vardaglig gryta till skyarna.

Annons

___

Indisk linscurry | 4 portioner
1 purjolök
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1/2 rotselleri, skuren i små tärningar
4 potatisar, skurna i bitar
1 romanesco- eller blomkålshuvud
2 dl puylinser
1 burk kokosmjölk
2 msk tomatpuré
1 msk riven ingefära
1 röd chili, finhackad
ca 3 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö, mortlade
1/2 tsk kanel

Servera med: bottna skålen med spenat och toppa med t.ex. riven rödkål och pumpakärnor för lite krispig textur

Hacka upp hela purjolöken, lägg i durkslag och tvätta väl så grus försvinner.
Fräs purjo- och vitlök samt chili i kastrull med lite olja, tillsätt rotselleri och potatis och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddorna, fräs en minut och tillsätt därefter tomatpuré och ingefära och fräs ytterligare en minut. Tillsätt linser, kokosmjölk och vatten, låt koka upp och lägg sedan i romanesco eller blomkålsbuketterna och låt curryn puttra under lock i ca 15-20 minuter.


4 kommentarer

Annons


Laddar