Annons

Annons

Imam bayildi …eller imamen svimmade

imam bayildi imamen svimmade ugnsbakad aubergine äggplanta

istanbul_blåmosken_gronaskafferiet

Efter resan till Istanbul utlovade jag ju lite turkisk mat och nu äntligen har jag fått tid till att svänga ihop något – imam bayildi eller imamen svimmade… eller som min syster och resekompanjon M sa ”vilken jäkla drama queen”.

Annons

Den här mezerätten lär nämligen ha fått sitt namn efter att en imam svimmade av den. Antingen på grund av den goda smaken eller av snålhet för all fin olivolja som gick åt. Oavsett vad så är det en god rätt att äta som en del av en måltid, som meze eller lättare lunch ihop med en sallad. Och fastän den inte fick mig att svimma eller ens bli en gnutta knäsvag konstaterar jag ändå att det smakade finfint.

Annons

Resterna har jag redan storslagna planer för; auberginebåtarna ska få hackas ner och blandas med än mera tomatsås och bli till en soppa med smak av medelhav eller möjligen en pastasås som jag ska svänga ihop med lite spagetti eller så har jag en perfekt bas för en stor låda lasagne. Det här blir mat för hela veckan.

imam bayildi imamen svimmade fyllda auberginer äggplanta

Imam bayildi
3 auberginer
500 g krossade tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ msk oregano
½ tsk mortlad kummin
salt & svartpeppar
färsk persilja
½ citron

Strimla löken och fräs i olivolja. Tillsätt krossade tomater, riven vitlök samt kryddor (utom persiljan). Låt såsen koka 20 minuter.
Dela auberginerna på mitten, skär skåror i ett rutmönster och salta snittytan.
Hetta upp en stekpanna och stek auberginerna runt om. Lägg på en ugnsform och toppa med tomatsåsen, häll några deciliter vatten i botten så det inte bränner. Baka på 200 grader i ca 30 minuter eller tills auberginen mjuknat helt.
Toppa med hackad persilja och pressa citronsaft över.

stekt aubergine äggplanta imam bayildi
Häng gärna med mig på Instagram också om du är nyfiken på tjuvtittar från mitt kök, vardag och hönsgården!


2 kommentarer

Annons


Laddar