Annons

Annons

Honungsglaserade vintergrönsaker med saffran, vitlök och citron

griljerade vintergronsaker

Förra året åt jag så mycket mat och godis till jul att jag svor på att det aldrig skulle hända igen. Allt sedan dess har jag och min syster tänkt bojkotta årets jul och istället fira med kulbord. Alltså mat som till skillnad från traditionell julmat är lite roligare, färgstarkare och mer anpassad ett vegetariskt kök. Huruvida vi faktiskt kommer fira kul eller jul den 24:e vet jag inte riktigt, kanske något mitt emellan – en riktigt kul jul måhända?

Annons

Hur som helst passar den här rätten perfekt på både kul- och julbord, den är färgstark, snabb att få klar, kräver inte särskilt mycket förberedelser och kan varieras precis efter vilka grönsaker eller rotfrukter som ligger och skruttar i din kyl. Duka gärna upp med rödbetshummus och kanske vegetariska köttbullar och priskorvar, vego-Jansson eller något helt annat som du gillar!

Annons

Honungsglaserade vintergrönsaker med saffran, vitlök och citron

½ butternut squash
2 gulbetor
2 nävar brysselkål
3 vitlöksklyftor
1 citron, zest
1 msk honung
2 msk olja
1/3 paket saffran
salt
1 litet knippe svartkål
1 näve ruccola
oliver

Kärna ur squashen och skär den i bitar. Skala och klyfta gulbetorna. Skär av foten på brysselkålen och dela dem på mitten.
Skala vitlöken och riv den fint, riv också citronzestet fint och blanda med  honung, olja och saffran i en bunke. Vänd squash, brysselkål och betor i honungsblandningen så allt blandas väl. Stjälp ut på en plåt eller ugnsfast form och salta över.
Rosta i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Låt svartkålen, riven i bitar, värmas med de sista 10 minuterna.
Ta ut från ugnen, låt svalna något och tillsätt sedan ruccola och oliver.


5 kommentarer

Annons


Laddar