Annons

Annons

Grovt rågbröd med lingon

ragbrodmedlingon

Duka upp med hembakat bröd på helgfrukosten. Jag är helt tokig i mackor med vegopastej och ättiksgurkor för tillfället och vräker på ihop med varma koppar earl grey.

Brödet har lång hållbarhet och blir inte torrt och tråkigt, är fyllt med fullkorn och bra fröer. Skulle det vara så att du inte har alla mjölsorter, frön eller gryn hemma går det utmärkt bra att blanda och ersätta hejvilt efter eget tycke, smak och tillgång. Psylliumhusket tillsammans med linfrö och chiafrö fungerar väldigt bra för att hålla ihop limpan.

Annons

___

Rågbröd med lingon
5 dl vatten
15 g jäst (kan bytas mot 4 tsk bakpulver)
1 ½ dl rårörda lingon eller lingonsylt
5 dl grovt rågmjöl
2 dl havrekross
1 ½ dl havregryn
1 dl kruskakli
1 dl linfrö
0,5 dl psylliumhusk
0,5 dl chiafrö
1 msk salt

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en klibbig deg. Stjälp över degen till en smord och bröad brödform och forma degen till en fin, jämn limpa. Låt jäsa 2 timmar, använder du bakpulver kan du hoppa över jäsningen.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 1 timme. Låt limpan svalna i formen innan det stjälps ur. Låt svalna helt innan du skär i brödet.


2 kommentarer

Annons


Laddar