Annons

Annons

Grön ärtsoppa – thai style!

gronartsoppa_kastrull
gronartsoppa

Ny vecka – ny köttfri måndag! Så för alla som har ont om tid att svänga ihop något kommer här en supersnabbt recept som inte heller behöver förberedas mycket eller innehåller särskilt många ingredienser. Inga ursäkter för att inte ha en köttfri måndag alltså!

Annons

Denna gröna ärtsoppa piffar jag till med currypasta som ger den lite smak av thailändska köket, hetta och lite mer karaktär. Vill man öka på de asiatiska vibbarna än mer kan man tillsätta kokosmjölk som dessutom gör soppan krämigare.

Istället för att servera bröd eller krutonger till en soppa gillar jag att ha lite strimlad rödkål. Den tillför en krispighet, tuggmotstånd (som är särskilt trevligt om man har släta soppor) och fin färg. Kål är dessutom en av våra bästa vintergrönsaker som lagras väl och därför är ett utmärkt val såhär års istället för att ha sallad och många av våra vanliga grönsaker som får drivas hårt i växthus och transporteras långa sträckor.

Annons

gron_artsoppa

Grön ärtsoppa | 2 portioner
1 gul lök
1 tsk grön currypasta (eller efter smak)
8 dl frysta ärtor
5 dl vatten
salt

strimlad rödkål och sesamfrö till servering

Strimla löken. Stek i olja tills löken mjuknat, salta och tillsätt currypastan, stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt vattnet och mixa tills löken finfördelats. Tillsätt ärtorna och låt koka 10-15 minuter. Mixa soppan snabbt, lämna gärna lite bitar så den inte blir helt slät. Späd eventuellt med mer vatten, smaka av och efterkrydda eventuellt.

Vill du ha mer inspiration missa inte våra goda soppor för kalla dagar. Ännu ett tips att gör med rödkål är Diadonnas mumsiga recept på lilagrön sallad.


1 kommentar

Annons


Laddar