Idag vaknade jag upp och såg trädtopparna kraftigt vajande i blåsten. Årets första höstrusk. Och det kändes fantastiskt mysigt. Efter denna helt magiska sommar längtar jag nu efter att stanna inne, vira in mig i filtar och tjocka stickade tröjor, tända lite ljus. pusta ut och faktiskt ha tråkigt. Och såklart värma mig med många koppar te. För så småningom när höstvindarna biter och leråkern svämmar över efter tredje dagens heldagsregn sitter det fint med varm och kryddig mat och drycker.
Yogite är ett chaite utan teblad kan man säga. Det baseras därmed helt på kryddor som t.ex. kanel, kardemumma, stjärnanis, kryddnejlika, ingefära och lakritsrot som är vanligt förekommande i de indiska köken. Till chaiblandningen kan man välja vilken sorts teblad man själv önskar, jag brukar föredra att använda grönt men såväl svart som vitt eller rött funkar såklart också fint och ger drycken lite olika karaktärer.
Teet kan du dricka precis som det är eller t.ex. brygga med en del växtmjölk, kanske serverar du med skummad mjölk eller ett isberg av grädde/sojavisp och så förstås lite kanel på topp!
Chaiblandning
1 hg teblad
12 kanelstänger
8 stjärnanis
1 ½ msk hel kryddnejlika
1 msk kardemummakärnor
Mortla kryddorna till små bitar och blanda med tebladen.
Beräkna 1-2 tsk teblandning per kopp te, låt dra 5-10 minuter.
Prova gärna också att tillsätta andra kryddor som lakritsrot, ingefära, vanilj eller olika pepparsorter. Mixa och blanda hur du vill tills du hittat din egna favoritkombo. Gör du chailatte kan det vara gott att tillsätta någon tesked socker, honung eller sirap.