Annons

Annons

Glutenfri dadelkladdkaka

I senaste numret av Femina hittar ni recept på min goda dadelkladdkaka, och jag tänkte att receptet måste förevigas även här!

Kladdkakor i alla möjliga varianter kan möjligen vara en av våra mest älskade kak-klassiker och var bland det första jag lärde mig svänga ihop i köket. Nu har jag kommit på hur man kan göra den lite sundare. Denna variant görs utan raffinerat socker och sötas istället av dadlar, dessutom är vetemjölet utbytt mot malda solroskärnor och kokosmjöl. Man kan alltså ta både en och två bitar extra utan att ha en blodsockerkurva som åker berg- och dalbana.

Annons

Dadelkladdkaka
2 dl solroskärnor
3/4 dl kokosmjöl (eller 1 dl riven kokos)
15 dadlar
4 msk kokossocker el. honung
½ dl kakao
2 ägg
½ dl rapsolja
4 msk kaffe eller vatten
1 nypa salt

Mixa solroskärnor (och riven kokos om du använder det) till ett mjöl.
Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med ägg, olja och kaffe. Tillsätt övriga ingredienser och mixa allting till en hyfsat slät massa.
Smörj en kakform (ca 18 cm i diameter) med lite olja och bred sedan ut smeten.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.


3 kommentarer

Annons


Laddar