Annons

Annons

Glödgade potatisar

glodgad_potatis
eld

För en vecka sedan var det valborg och hela landet hade passat på att samla bråte till bål. Och visst är det väl alldeles särdeles mysigt att elda ute, se orangea gnistor spraka mot en mörknande himmel och att på glöden grilla sin middag. Jag tycker att det finns något ursprungligt och vackert med att laga mat över eld och använder därför min vedeldade köksspis en del under vinterhalvåret. Men nu står sommaren för dörren och för den som vill elda ute behöver man varken vänta ett helt år på nästa valborg eller tända grillen. En enkel brasa på några vedträn blir en mysig lägereld att samlas runt och något jag gärna och ofta tar mig tid att knåpa ihop ute i hästhagen såväl en vardag eller till helgmyset efter en arbetsdag i trädgården.

Annons

Annons

Under en av min och min pojkväns första dejter satt vi just i hästhagen och grillade korvar som vi åt med hembakade bröd. Dessutom glödgade vi potatis som vi bakat in i aluminiumfolie och åt tillsammans med en örtsås och ängschampinjoner som jag plockat just där i hagen bara några veckor tidigare. Det här receptet kommer från början från min kokbok ”Det gröna skafferiet”.

Glödgad potatis | 4 portioner
8 stora potatisar/små sötpotatisar

Fyllning
2 gula lökar
10 ängschampinjoner
Olja att steka i

Örtröra
2 dl creme fraiche, växtbaserad el. animalisk
skalet av 1 citron + 1 tsk saft
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad basilika
salt & svartpeppar

Skrubba potatisarna och paketera in dem i aluminiumfolie. Lägg på glöd och baka ca 40 min, vänd på dem efter halva tiden.
Finhacka löken och dela champinjonerna, stek i olja tills de fått fin färg.
Rör ihop ingredienserna till örtröran, smaka av med salt och peppar.
Veckla upp aluminiumpaketen, snitta potatisen och ät med svampfräset och örtröran.


3 kommentarer

Annons


Laddar