Annons

Annons

Frukostglögg

kryddjuice
kanel

Kan vi ta några minuter och helt hänge oss åt kanel? I Birmingham köpte jag en underbart vacker kinesisk kassiakanel, alltså samma slags kanel som vi vanligtvis stöter på i affärerna även här hemma. Men denna var betydligt mer rustik och jag älskar hur naturlig den ser ut, det blir verkligen uppenbart att det här är en krydda som utvinns av bark. Naturens under…än en gång!

Annons

Kanel lär ha använts av människor i åtminstone 5000 år och använts såväl som medicin (mot t.ex. reumatism, dålig blodcirkulation, insektsbett, trötthet, matförgiftning, magsmärtor, diarre, diabetes och är allmänt stärkande för hela kroppen) som kärleksbrygder och enbart för den goda smakens skull. Till Sverige kom den på 1300-talet och Gustav Vasa ska på sin tid visst ha varit en storkonsument.

Annons

Då det är en värmande krydda har den använts bland annat mot förkylning och för sin feberutdrivande förmåga. En del kulturer har också druckit kanelkryddade drycker vid kyla för att öka kroppstemperaturen. Det tar jag till mig såhär i vintertid och kokar upp äppeljuice med kanel och dricker om morgonen innan jag fått fart på elden och det fortfarande är svalt efter natten i huset.

___

Frukostglögg
5 dl äppeljuice
2 kanelstänger
1 stjärnanis eller 5 kryddnejlikor
2×3 cm ingefära
1 klyfta citron eller apelsin

Mortla kanel och anis till grova bitar, krossa också ingefäran med mortelstöten. Lägg ingredienserna i en kastrull, pressa i citrusen och lägg även ner skalet. Värm på medelvärme i ca 5 minuter. Sila av och servera.


2 kommentarer

Annons


Laddar