Annons

Annons

Flätat vallmobröd

vallmobrod
rye

På fältet utanför mitt köksfönster har bonden i år sått råg som nu vuxit sig hög, osedvanligt hög i jämförelse med vetet som vanligtvis växer där såhär års. Man kanske tänker att ett sädesfält är snarlikt ett annat, men det är faktiskt en rätt markant skillnad för hela landskapet. Den höga rågen gör att jag knappt ser bortom kullen till närmsta grannhus.

Annons

Likaså är det stor skillnad på sädesslagen när de hamnar i ett bröd. I detta har jag låtit fjolårets grannfält gifta sig med årets och använde rågsikt som är just siktat mjöl av vete och råg. Lustigt nog är det sädesslaget som jag tycker smakar sämst också det vackraste, nämligen korn. Tänk er bara när vinden ruskar om ett kopparrött kornfält kvällar i augusti när solen håller på att gå ner och får hela åkrar att mjukt gå i vågor som ett öppet hav.

___

Annons

Flätat vallmobröd
ca 10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
7 dl rågsikt
½ msk salt
vallmofrö att strö över

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt rågsiktet och rör samman till en smidig deg. Tillsätt saltet och rör ytterligare någon minut så saltet fördelas väl.
Lägg plast över bunken och låt jäsa 10 timmar.
Dela degen i tre bitar. Rulla ut varje bit till en ca 20 cm lång längd. Fläta samman längderna och lägg på plåt eller i brödform att jäsa ytterligare två timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen till 200 grader när du satt i brödet. Grädda ca 40 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på det, ät lätt och fått fin färg.


1 kommentar

Annons


Laddar