Annons

Annons

Dag 14: Panforte

panforte
notter

I år blev jag inbjuden att gästa The creative collectives julkalender. Kollektivet är ett nätverk av likasinnade kreativa bloggare i Sverige vars bloggar täcker design, pyssel, inredning, mat och lifestyle med en unik skandinavisk estetik och ända fram till julafton kan du få julinspiration av det här härliga gänget! Igår visade Pysselbolaget hur man kan göra luciakronor av pappersmuggar och imorgon är det dags för min vän Sofia på Hildas hem att öppna sin lucka.

Annons

Dagen till ära är jag lucköppnare och tänkte dela med mig av ett recept på det italienska bakverket panforte med rötter tillbaka till åtminstone 1300-talet och som betyder ungefär ”starkt bröd”. Det kryddas ofta nämligen just med några av våra vanliga julkryddor som kanel, nejlika, kardemumma och muskotnöt. Helt enkelt perfekt julkonfekt! Jag valde att smaksätta min variant med kardemumma och citronzest och sedan röra ner torkade fikon, rostade hasselnötter och mandel i smeten. Kanel och apelsin är också gott medan jag själv har lite svårt för nejlika just i denna kaka. Ja, ni hör ju, det är så juligt som det bara kan bli!

Annons

Kakan gräddas tills den fortfarande är krämig i mitteln vilket gör att den påminner lite om fudge eller en riktigt chokladig kladdkaka fylld med massa godsaker. Jag skär den i små bitar och serverar ihop med kaffe.

panforte_vegan

Panforte
100 g mörk choklad
1 dl kokossocker
3/4 dl agavesirap eller honung
1 dl vetemjöl
250 g nötter, jag tog hassel och mandel
150 g torkade fikon, grovhackade
1 citron, zest
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk salt

Rosta nötterna i torr stekpanna. Skrubba bort löst skal med en torr och ren bakhandduk.
Blanda nötterna med vetemjöl, fikon, citronzest, kardemumma och salt i en bunke.
Lägg sirap och socker i en kastrull och värm tills sockret smälter. Tillsätt chokladen bruten i bitar och rör om tills chokladen smält. Häll ner chokladsmeten i nötblandningen och rör tills allt blandats väl. Förflytta smeten till en springform klädd med bakplåtspapper, platta till toppen med en lätt fuktad hand. Baka på 175 grader i ca 18-20 minuter. Kakytan ska vara torr men ge vika när man trycker lätt på den.
Låt kakan svalna, dra av bakpappret och pudra med florsocker som sedan gnids in med handen. Skär tunna bitar och servera som julgodis eller till en kopp kaffe.


6 kommentarer

Annons


Laddar