Ett av mina mest populära recept från kokboken Det gröna skafferiet är receptet på den indiska grytan daal. Grytan är härligt höstigt mustig med mycket kryddor och smak, matig och mättande av linser. I detta recept har jag varierat den lite från tidigare varianter och tillsatt vintergrönsaker i form av sötpotatis och svartkål.
Det har minsann blivit en riktigt kryddig vecka här i skafferiet – och jag förutspår att nästa vecka kommer bli än kryddigare. För i skrivande stund sitter jag i staden som anses som porten till Orienten – Istanbul! Dagarna här har fyllts av kryddshopping och långa promenader i basaren där jag snart nött ut mina skor. Men mångt mycket mer om detta berättar jag på måndag! Vi hörs då!
——————
Daal med sötpotatis & svartkål | 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk kryddblandning (se nedan)
1 stor sötpotatis
1 knippe svartkål
500 g krossade tomater
0,5 l grönsaksbuljong (eller 0,5 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning)
2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
Kryddblandning
1 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk cajennpeppar
Hacka gul lök och vitlök, skala sötpotatisen och skär i munsbitar.
Hetta upp lite olja i en kastrull och tillsätt sedan löken och kryddblandningen. Fräs några minuter så löken börjar mjukna och kryddorna värms upp. Tillsätt sötpotatis och svartkål och låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och linser. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna och sötpotatisen är mjuka.
Häll på kokosmjölken och låt grytan få ett uppkok till.