Jag har plockat så mycket svamp på sistone att jag har haft svårt att komma på hur jag ska äta allt. För fastän svamp för all del är gott tröttnar jag ganska fort på smaken. Men det fiffiga med svamp är att det ger en väldig matighet, mycket umami och därför fungerar utmärkt även som krydda och smaksättare. Så när jag skulle göra biffar på bland annat rödbetor från trädgårdslandet fick allehanda björksopp, ängschampinjon och Karl Johan smaksätta färsen.
Det blev så mycket biffar att jag nu har söndagsmiddagen räddad också. Då får de istället agera pannbiffar tillsammans med potatismos, stekt strimlad lök, lingonsylt och ättiksgurka. För extra husmanskostsmak på hopkoket föreslår jag att man tillsätter lite kryddpeppar och kanske slopar rödbetorna i färsen.
___
Burgare av linser, quinoa & rödbeta | 8 stora biffar
2 dl rivna rödbetor (kan uteslutas)
2 dl gröna linser
1 dl quinoa
5,5 dl vatten
250 g svamp
2 gula lökar
salt & svartpeppar
ev. ½-1 dl ströbröd
Lägg de rivna rödbetorna, linser, quinoa samt vatten i en kastrull, koka på medelvärme i 20 minuter eller tills linser och quinoa är mjuka samt ALL vätska kokt bort. Skulle där vara med vätska kan man koka några minuter utan lock.
Strimla lök och skär svampen i bitar. Stek i olja med salt och svartpeppar tills lök och svamp fått fin färg och löken börjar karamelliseras. Stjälp över lök- och svampblandningen till kastrullen och mixa snabbt samman till en grov smet. Smaka av och efterkrydda eventuellt. Är smeten för kletig eller mjuk kan man nu tillsätta lite ströbröd.
Stek i rikligt med olja tills biffarna fått fin färg på båda sidor.