Annons

Annons

Black bean chocolate cake

blackbean
blackbean_chokladkaka_hander

I somras skördade jag mina egenodlade svarta bönor som frodades med sällan skådad kraft i köksträdgården. Bönor är tacksamma och lättodlade råvaror som inte kräver särskilt gröna fingrar eller vidare bra jord. När man sedan spritat sina bönor och de torkat varar de länge, länge och man har en utmärkt proteinkälla för matlagning och bakning. Då kan man njuta av sina egenodlade råvaror mitt i vintern när få andra saker finns att skörda.

Annons

Även i år ska jag odla en hel hop bönor och just de svarta tycker jag var särskilt trevliga att odla då de gav stor avkastning, inte behövde förkultiveras och kunde skördas fort. Som vegetarian blir det särskilt häftigt att kunna odla och självförsörja sig på en sådan viktig proteinkälla som bönor är.

Annons

I den här glutenfria chokladkakan har jag bytt ut mjölet mot just svarta bönor som gör den mer proteinrik, saftig och mättande. Och när hela huset doftar av chokladkaka vaknar till och med katten till.

blackbeanchokladkaka
blackbean_chokladkaka

Black bean chocolate cake
3 dl kokta svarta bönor
2 ägg
½ dl kakao
80 g hackad 70%-ig choklad
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt

Mixa bönorna till ett slätt mos. Rör ihop med övriga ingredienser.
Smörj en liten bröd- eller kakform med olja och häll i smeten.
Baka i ca 30 minuter på 175 grader eller tills en provsticka kommer upp torr.

Mer sötsugen? Missa inte våra härliga fikarecept, eller varför inte bjuda gästerna på oemotståndligt goda brownies med kaffe och Roy Fares Triple Chocolate Chip Cookies från United States of Cakes.


6 kommentarer

Annons


Laddar