Vi närmar oss årets slut och i källaren ligger mina höstäpplen vinterförvarade i väntan på att ätas. Ofta varar de ända fram till sommaren faktiskt men lämpar sig bäst till bakning och matlagning då de mjuknar en hel del och tappar den där krispigheten som de har under hösten. Men att under den här skrala tiden på året fortfarande ha tillgång till egna råvaror från trädgården är en lyx som inte går upp emot mycket annat och som alltid får mig att känna mig rikaste i världen.
Men alltså äppelpaj till frukost? Jajemän, eller ja nästan i alla fall. För här har jag maskerat en vanlig havregrynsgröt i pajkostym genom att baka den i ugn och toppa med ett knaprigt frötäcke. Och med lite vaniljoatgurt eller yoghurt blir det nästan som vaniljsås till.
————-
Baked apple pie oatmeal | ca 6 portioner
5 dl havregryn
3 äpplen
2 ägg
3,5 dl vatten
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
½ tsk grovmalen kardemumma
några nypor salt
Frölager
2 dl solroskärnor
1 ½ dl hampafrö (jag använde oskalade)
3 msk sesamfrö (jag använde oskalade)
3 msk honung
2 msk kokosolja
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Blanda samman ingredienserna till gröten i en bunke så det blandas väl och bred ut det i en ugnsfast form.
Blanda samman ingredienserna till frölagret i bunken (använd samma så slipper du extradisk!). Fördela frölagret över gröten.
Baka på 180 grader i 25-30 minuter.